خوانسار با طبیعتی بی مثل در استان اصفهان قراردارد . چشمه ها , رودهای کوچک و طبیعتی سرسبز از ویژگیهای خوانسار است . گام زدن در کوچه باغ ها و تماشای خانه های خشتی و گلی از خاطرات فراموش نشدنی مسافرت به شهر خوانسار است . یکیاز زیباترین مکان های خوانسار «پارک سرچشمه» است . این بوستان قشنگ وسعتی نزدیک به ۱۵ هکتار دارااست و چشمه های فراوانی نظیر مرزنگشت و چشمه کهن سال را در خویش جای داده است . آرامگاه روضه خوان اباعدنان , جنگلی انبوه از طبیعت گوناگون در کوه پایه و جایگاه ها و سکوهایی که برای استراحت اشخاص و مسافران در حیث گرفته شده است بر زیبایی بوستان سرچشمه افزوده است . این بوستان تحت عنوان حوزه مثال توریسم برگزیده شدهاست . خوانسار یک شهر نقلی با جمعیت کم است که از اصفهان صرفا دو ساعت مسافت دارااست و با لاله های واژگون , عسل و کوچه باغ های رویاییش شناخته می شود . اسم «خوانسار» به معنای چشمه سار است و همانگونه که از نامش پیدا است , این شهر پراز چشمه های پرآب و باشکوه و فضای سبز سبز و نو است . بوستان جنگلی سرچشمه یک کدام از مهم ترین گیرایی های توریسم و جاهای جالب خوانسار است .
این بوستان به وسعت ۱۵ هکتار در کوهپایه سیل در جنوب این شهر جای دارد . بوستان سرچشمه با درختانی بلند و سرسبز , چشمه های جوشان و روان و سایه های خنک و هوای تمیز از زیباییهای این شهر است . این بوستان در سال ۸۶ بوسیله اداره ارثیه فرهنگی , صنعت های دستی و توریسم بعنوان ناحیه مثال توریسم برگزیده شد . در حال حاضر این بوستان تمامی فصول سال به ویژه از اردیبهشت ماه تا پایان شهریورماه صاحبخانه گردشگران از نقاط گوناگون مرزوبوم است . میانگین ورود گردش گر بدین بوستان از اولِ اردیبهشت ماه تا پایان شهریور در روزهای معمولی هفته حدود سه هزار نفر و در روز ها تعطیل بیش تر از ۱۲ هزار نفرِمی باشد .
خصوصیت منحصربهفرد به فرد این بوستان دو چشمه ارگانیک آن به نامهای چشمه مرزنگشت ( چشمه شترخون ) و چشمه مسن است . این چشمه ها که از دل کوه می جوشند , در گرمای فصل تابستان تازگی بخش جان گردشگران می باشند . مردمان از آب خنک و گوارای آن ها می نوشند و کمی هم با خویش به منزل می برند . سکوهای مخصوصی هم دراین بوستان درنظرگرفته شده شدهاست تا بازدیدکنندگان بتوانند دراین بوستان جنگلی استراحت نمایند و وقار داشته باشند .
بوستان سرچشمه خوانسار
چشمه کلیدی تأمین کننده آب کشاورزی خوانسار بوده جویبار های یازده گانه خوانسار از آن فایده مند می شوند . رودی که دراین ناحیه جریان دارااست در بهار به ویژه اردیبهشت چنان پرآب است که صدای جوش و خروش آن تا یکسری متر دورتر از مسیر رود به گوش می رسد . دراین بوستان گردشگران از ایستادن کنار چشمه , آب بازی و لمس آب خنک لذت میبرند .
حوضچه های پرآب روان این بوستان از سایر زیبایی های بوستان میباشند . آب این حوضچه ها از چشمه های پای کوه جاری شدهاست . سایه طبیعت بلند و دیرین بوستان همراه با خنکی آب حوضچه ها , برای ساعاتی روان آدمی را التیام می دهد . در هجرت به خوانسار تعدادی ساعتی از وقت خویش را برای گشت و گذار و استراحت در بوستان سرچشمه در حیث بگیرید .
فراز کوه چشمه مرزنگشت , آلاچیق هایی برای نشستن و استراحت درنظر گرفته شدهاست . این ارتفاعات به دلیل وضعیت بلندتر از بوستان , نما و چشم اندازی خوشگل به بوستان داراست , لذا این نصیب از بوستان میان گردشگران دوست داستنی خیس است . به فاصله ای کوتاه از چشمه مرزنگشت ( مرزنگوش ) در کوه پایه , بیشه انبوهی از فضای سبز متفاوت با سکوهایی برای پیک نیک و دورهمی خانواده ها جایدارد . این نصیب در کوه پایه سیل , با پوشش انبوه فضای سبز , به بوستان جنگلی سرچشمه آوازه پیدا نموده است . بوستان جنگلی سرچشمه مسیر ویژه ای با پله های کوتاه درسمت کوهپایه دارااست .
چشم انداز ای از بوستان سرچشمه
کوه سیل از بلندترین ارتفاعات این حوزه است . این کوه از سوی جنوب به غرب خوانسار کشیده شدهاست . بلندترین قله این حرفه کوه سیل اسم دارااست که ارتفاعی حدود ۳۷۵۰ متر داراست . سلسله کوههای این حیطه از کوه های زاگرس منشعب شده و قله آن در مغرب خوانسار قرار گرفته است . این کوه به غیر از یک رگه مرمریت که برفراز سرچشمه و نزدیک چشمه مرزنگشت قرار گرفته , در سایر بخش ها از سنگ آهکی درست شده شدهاست . این قله دیده اندازهای بسیارزیبا و باشکوه داراست و مشاهده آن به گردشگران و گروه های کوهنوری سفارش می شود .
مکان های تاریخی بوستان سرچشمه
حرم باباپیر خوانسار
تفریح و گردش درین بوستان فقط به درختان و درختان ناب آن محدود نمیشود . حرم ای تاریخی به عمر ۷۰۰ سال دربین بوستان سرچشمه موجود هست . عمر این بوستان را می توان از این بقاع حدس زد . این بقاع مخروطی صورت بوده و ۱۲ ضلعی است , در درون مقبره ضریحی مشبک در بعدها ۲٫۵×۲٫۵ روی سنگ مزار روضه خوان ابا عدنان به چشم میخورد . این حرم به روحانی اباعدنان قریشی مشهور به باباپیر از علما و عرفای قرن هفتم هجری وابستگی دارااست . او شالوده گذار مذهب شیعه جعفری در شهرهای اصفهان , بروجرد , لرستان , نهاوند و خوزستان به شمار میرود . آرامگاه نخستین روحانی اباعدنان فقط با سنگی روی چشمه ای به نام چشمه مسن سازه شده بود . بنای فعلی مقبره در زمان صفویه روی آرامگاه پیشین احداث شدهاست . علاوه بر روضه خوان اباعدنان ۶ بدن دیگر از مشایخ و عرفا نیز دراین حرم دفن میباشند . یک کدام از افراد مدفون در بقاع صدرالدین حسین است . وی خواسته روحانی صفی الدین جد شاهان صفوی بود . حرم روحانی اباعدنان در مورخ ۱۰ آبان ۱۳۵۴ با شمارهٔ ثبت ۱۱۲۰ تحت عنوان اولین اثر ثبتی شهر خوانسار در فهرست اثرها ملی کشور ایران ثبت شدهاست . در فضای داخلی حرم سنگ قبرهایی دیرین و یک سری صد ساله جایدارد . این سنگ قبرها را بعداز تخریب گورستان دیرین یهودیان در شهر به آنجا انتقال داده و حفظ می نمایند . همان طور که گفته شد این بوستان علاوه بر چشمه مرزنگشت که از دل کوه می جوشد , چشمه دیگری به اسم چشمه مسن داراست که از پایین این حرم می جوشد . این چشمه به قدری آهسته در جریان است که در صورتیکه کسی از وجود آن اطلاع نداشته باشند , متوجه آن نمی شود . چشمه کهن سال را از فضای درون بقاع می توان رویت کرد .