به روزرسانی شده در تاریخ ۱۴۰۰/۴/۲
روستا و جنگل بلیران در بخش دشت سر شهرستان آمل قرار گرفته و دارای طبیعتی بکر و زیباست که هر ساله گردشگران بسیاری را به سمت خود می کشاند. روستای بلیران در دل جنگلی بسیار زیبا و چشم نواز با گونه های مختلف گیاهی واقع شدهاست که در هر فصل زیبایی خاصی دارد. بعضی باستان شناسان ایرانی و فرانسوی عمر زندگی انسان را دراین منطقه به بیش تر از سی هزار سال پیش نسبت داده اند. معماری اصلی روستا منحصر به فرد است. ارتفاعات اطراف روستا، توسکاسرا هلیا اردشیر و آجر سی از بخش ها توریسمی روستای بلیران می باشند. حوضچه های رودخانه گرمارود و چشمه های آبگرم بلیران برای شنای گردشگران بسیار مناسب است.
بلیران در سال ۱۳۸۷ به عنوان منطقه شماره دو نمونه گردشگری معرفی شدهاست. در چندین سال قبل چشمه بلیران هم به خواهذ خواندگی چشمه ای در ایتالیا در آمده است.
در جادهٔ دیرباز آمل – بابل در ۱۵ کیلومتری آمل جادهای در راستای بیشه و کوه می رود و در پیچ محل ورود جاده فیروزکلا زیبایی جدیدی دیده می شود. بعد از گذر از چند روستا در انتهای جاده به روستای زیبای بلیران میرسیم. در پاییز این مسیر بسیار مسحور کننده است و برگ های زرد و قرمز با ترکیبی از سبز و نارنجی لذت بیاده روی را دوچندان می کند. در راستا این مسیر تابلوی نگارگری از یک بیشه پاییزی دارد و در سوی دیگر شالیزار های خوش بو برنج مشام آدم را نوازش میدهد. چیدن میوه های وحشی جنگلی مانند ازگیل و زالزالک و دیدن چشمه و رودخانه و شنا در چشمه های آبگرم از تجارب مفرح این سفر است.
روستای بلیران، از روستاهای توریسمی آمل است که با بافت سنتی و معماری بسیر غنی، از نمونه های زندگی گردشگری به شمار میرود. روستای بلیران از شمال به روستای کمدره، ازجنوب به بیشه های سرفراز شمال و کوه چلاو، از شرق به بیشه های سرسبز و انبوه و رودخانه و از غرب هم به بیشه و کوه متصل شدهاست.
گرمارود و چشمه های آبگرم جنگل بلیران
رودخانه گرمارود یا گرمِرو که در این منطقه سرازیر است،حدود ۵۰ کیلومتر ارتفاع دارد و از ارتفاعات شمالی رشته کوه البرز سرچشمه می گیرد. اطراف این رودخانه دو چشمه آب معدنی معروف به نام های گرو و لاله زار و ده ها چشمه آب معدنی دیگر موجود است که به سبب دارا بودن املاح معدنی متفاوت دارای خواص درمانی شفا بخش برای بیماری های پوستی و دردهای مفصلی می باشد.
رونق کشاورزی، باغداری، دامداری و زنبورداری در روستای بلیران مدیون همین رودخانه است.
بستر رودخانه از تخته سنگ، قلوه سنگ و شن ساخته شده و جریان آب رودخانه طوری است که با حفر بستر خود در جاهای متفاوت حوضچه های قابل قبولی برای شنا ایجاد کرده است که در تمام دوران فصل تابستان مخصوصا ایام تعطیل، بیشتر گردشگران به شنا دراین حوضچه ها میپردازند. در چندین ساله پیش چشمه بلیران به خواهر خواندگی یک چشمه در ایتالیا در آمده است. این چشمه ها از جذاب ترین بخش جنگل بلیران محسوب می شود.
برای دیدن چشمه های ابگرم می بایست در جهت مسیر رودخانه حرکت کنید. بوی گوگردی که به مشام می رسد بهترین علامت جهت دهی چشمه ها می باشد. چشمه ها نسبتاً روبروی هر دوطرف رودخانه واقع گردیده اند. چشمه ی گرو در تپه ای فراتر از رودخانه قرار گرفته است و آبی سپید رنگ دارد. روبروی آن چشمه لاله زار با آبی زلال قرار گرفته که بوی ترکیبات گوگردی دارد.
برای برداشتن آب شیرین می بایست حدود دویست متر فراتر از چشمه بروید و از چشمه ای که در آنجا قراردارد آبشرب بردارید.
بعد از آب تنی درآب های گرم و معدنی چشمه ها می بایست مسیر پاکوپ کنار رودخانه را در پیش گرفت. بعداز حدود دو ساعت پیاده روی و گذشتن از مراتع اسپه اش و غوزنو به روستا و جنگل بلیران می رسید.
آثار باستانی جنگل بلیران
از جاذبه های گردشگری دیگر روستا و جنگل بلیران می شود به کشف اثار باستانی پیش از اسلام اشاره کرد که در تازه ترین یافته های باستان شناسی به وسیله دانشمندان ایرانی و فرانسوی نشان داده شده است . در منطقه بلیران نزدیک به سی هزار سال پیش انسان های پیش از تاریخ با شیوه جمع آوری غذا از محیط آشنا بودند و از ابزار های ساده سنگی استفاده می کردند.
از بخش ها گردشگری روستا و جنگل بلیران می شود به قلعه هلیا، تپه قلعه تسکا سرا و قلعه اردشیرون، قلعه آجر سی چشمه و مرتع ییلاقی کال چنگوم و امام زاده اشاره کرد.
صنایع دستی و غذاهای محلی بلیران
از درختان و زیبایی های بلیران که بگذریم هنر و صنایع دستی زنان و مردان روستایی منطقه هم زبانزد است که نمونه های ظروف چوبی، ترشی و شیرینی جات محلی و سنتی از نشانه های هنر و ذوق و سلیقه زنان و مردان هنرمند این روستا است که بعضی گردشگران به عنوان سوغات با خود میبرند. پیشینه زندگی این روستا دامداری، کشاورزی و خصوصا دامپروری است.
توصیه های سفر
ازآنجا که در حین مسیر هیچ روستایی نیست، برای اقامت حتما چادر و کیسه خواب به همراه داشته باشید. آب آشامیدینی نیز همراه خود ببرید؛ چراکه ممکن است چشمه ها کم آب شده باشد.
مسیر دسترسی جنگل بلیران
این مسیر چندان شناخته شده نیست، از کنار مجتمع نارنجستان در جاده هراز آغاز میشود و چندین کیلومتر بعد در روستای جنگلی بلیران به آخر میرسد.
درحالتی که از طرف تهران راهی شده اید بایستی وارد جاده هراز گردید و حدود بیست کیلومتر باقیمانده به آمل درانتظار دیدن مجتمع رفاهی نارنجستان هراز گردید، توجه فرمائید جاده فرعی که می بایست از آنجا در سوی شرق و روستای بلیران بپیچید پیش از رسیدن به رزکه قراردارد. آدرس جاده فرعی به عبارتی پمپ بنزین نارنجستان است، دقیقا روبروی این پمپ بنزین یک جاده فرعی مشاهده میشود که شما را وارد راه فرعی و پرپیچ و خم بلیران می نماید.
در کنار رودخانه هراز و روبروی مجتمع نارنجستان پل هایی برای عبور اتومبیل های سنگین وزن معادن شن ماسه موجود است، می توانید با کمک آنان از رودخانه رد شوید. در حالتی که با خودروی شخصی این مسیر را طی فرمائید بعداز حدود ۲۵ کیلومتر به اولِ بیشه بلیران خواهد رسید.
در پایان…
این مسیر مناسب دوچرخه سواری کوهستان هم می باشد. پنج کیلومتر باقی مانده به انتهای مسیر دوچرخه سواری با مسیر فرعی میتوانید روش را کوتاه تر کنید و بعداز طی بیست کیلومتر در اولِ روستای بلیران مسیر را به پایان برسانید. مسیر سوم را می بایست حتما با راهنماهای محلی طی کنید.