تونل برفی ازنا ، یکی از شگفت انگیزترین مناظر جذاب لرستان و شهرستان ازنا به حساب میآید.
تونل های برفی همه ساله مورد تماشا گردشگران، کوهنوردان و طرفداران فضای سبز قرار می گیرد. تونل برفی بصورت طبیعی در برف و یخ های دامنه زیبا و راز به فلک کشیده اشترانکوه در حیطه کمندان شهرستان ازنا بهوجود آمده است که ارتفاع این تونل بالغ بر ۸۰۰ متر وارتفاع آن از کف تونل تا سقف بین ۲/۵ تا ۳متر می باشد.
این تونل برفی را صرفا در فصول فصل بهار و فصل تابستان می توان بازدید نمود.گرشته کوه رمز به فلک کشیده اشترانکوه با قلل ۱۳ گانه و بلندی ۴۲۵۰ متر در ۵ کیلومتری جنوب شهرستان ازنا قرار گرفته و هرساله پذیرای کوهنوردان، توریست ها و ایرانگردان و در پاره ای مورد ها گردشگران فرنگی می شود. اشترانکوه ازنا، مهد شگفتی ها ارگانیک و زاد بوم زبیاترین موجودات زنده و طیوران مجموعه ای بیبدیل و بکر از خلقت را به تصویر می کشاند و قلل مرتفع آنچهره غبار گرفته افق را می خراشد تا تابیدن پرتو آفتاب از لابلای صخره ها بر برف های هزار ساله اش همانند پرنیان خیال و خاطر هزار رنگ به خویش گیرد.

مردم در کنار تونل برفی ازنا برای گردشگری
تونل برفی یکیاز اثرها ارگانیک شهرستان ازنا در استان لرستان است . این تونل به صورت ارگانیک در برف و یخ های دامنهٔ اشترانکوه در منطقهٔ کمندان شهرستان ازنا به وجود آمده است. ارتفاع این تونل بالغ بر ۸۰۰ متر و طول آن از کف تونل تا سقف در بین ۲/۵ تا ۳ متر است.
از این تونل برفی تنها در فصلهای فصل بهار و فصلتابستان می توان تماشا کرد و چهت نیل بدین تونل می بایست تا روستای کمندان از ازنا با ماشین رفت و حدوداً ۳۰ دقیقه هم پیاده روی کرد . برای تماشا از این مکان خوشگل شایسته ترین زمان فصل های فصل بهار و فصل تابستان و اوایل فصل پاییز است. «ازنادره» یکی از زیباترین دره های اشترانکوه با گیاهان، جانوران، چشمه سارها و رودهای سرازیر از برف است که صخره های رعب آور، مضاعف بلند و کاملا عمود در طرفین ما قرار گرفته بحدی که تا نزدیکی ظهر از تابیدن آفتاب خبری نیست . این دره سنگهای مضاعف طاقت فرسا و یکپارچه داراهستند و جهت دره با شیب تندی در سمت ارتفاعات اشترانکوه میرود و آب بسیار ناشی از ذوب برفها رودی غران تشکیل داده است .
چشم انداز زیبای درختان این دره همراه با وزش بادملایم خنک و رقص گلها و گیاهان اتومبیل، حرکات بز و میشهای وحشی بر صخره های بلند اطراف و غرش رود بر سنگهای رودخانه از بدیع ترین مناظر ارگانیک کشور ایران است. آنقدر ما را مسحور و بیخود می کند که هیچ زمان متوجه خستگی نمی شویم. گهگاه فضای سبز تنومندی را میبینیم که مغایر تمام طبیعت که عمودی پرورش می کنند، از دل سنگ یکپارچه از دیواره صخره خارج زده است و به صورت کاملا افقی پرورش کرده است.
باطن تونل می شود رفت البته بر اثر تکان رود و وزش باد فراوان سرد و هم احتمال ریزش برف موجود هست. مهاجرت در اینجا تمام نمی شود چون به بالای تونل می رویم که اکثر زمان ها گردشگران درحال سرسره، عکس برداری و یا این که برف بازی می باشند.بر بالای تونل برفی به تدریج حس عجیبی پیدا می کنیم که تا درحال حاضر نداشته ایم و پس از مدتی متوجه میشویم که پیشانیمان عرق کرده البته پاهایمان منجمد است چون برف های تونل برفی دوچندان سرد میباشند. تونل برفی ازنا یکی از خطرناکترین مناطق دیدنی میباشد که سال گذشته چند نفر زیر آوار برف ماندند.
هشدار
- حتما با کفش مطلوب کوه به ناحیه بروید
- جزء رویه کوهستانی است و می بایست از صخره بالا بروید
- جهت رفتن به ناحیه دو بایستی از رودخانه سرد بگذرید لطفا افراد کهن سال را با خود همراه نکنید
- آب دوچندان سرد است و بچهها درحالتی که فراوان در آب بمانند از شدت سردی شیون میکنند
- اشخاص ذیل ۱۰سال و افرادی که بضاعت بدنی ندارند را هیچوقت به ناحیه نبرید
- سقوط در رودخانه سبب مرگ میشود
- هیچوقت درون تونل برفی نروید متاسفانه در تیرماه ۱۳۹۶ ریزش تونل برفی منجر مرگ یک برنا ۱۸ ساله شد
شرایط مکانی و مسیر دسترسی :
تونل برفی در دامنههای سرسبز اشترانکوه در شهرستان ازنا قرار گرفته، برای رفتن به تونل برفی از هرجای کشورایران ابتداء به شهرستان ازنا میرویم که اشترانکوه سترگ مشخص و معلوم است .
آن گاه به عرصه راهآهن رسیده و تابلوی راهنما مارا در جهت دهکده توریسم دره تخت در جنوب ازنا ارشاد می کند . آنگاه ازطی ۵ کیلومتر به روستای دره تخت و دامنههای اشترانکوه میرسیم و بعد در سمت شرق تکان کرده تا بعداز گذشتن از روستاهای متعدد به روستای سرسبز کمندان و مردمان مهربانش برسیم . بعداز یافتن جایی برای نشستن در کنار رودهای سرازیر از برف، ذیل فضای سبز بید و رفع خستگی و نوشیدن چای و … درسمت دره «ازنادره» تکان می کنیم و وارد آن می شویم تا ارتفاع دره را به جهت ارتفاعات جایی که برف و تونل برفی در آنجاست بپیماییم.ارتفاع دره و پیچ و خم های آنرا در راستای ارتفاعات میپیماییم و بعداز حدود۲ ساعت طی کردن مسیر تکه های عظیم برف به ندرت چشم می شوند. ( اما مسیر نزدیک تری نیز برای طی کردن میباشد که حدود نیم الی یک ساعت ارتفاع میکشد.)
اواسط ارتفاعات اشترانکوه به یکباره به لکه برفی عظیم که در واقع یخچالی تعدادی هزار ساله است می رسیم و رودخانه خروشانی که در کنار ما است از آب های سردخانه مذکور سرچشمه گرفته و از دهانه تونل برفی خارج می آید. اکنون ما به تونل برفی رسیدهایم . منظرهای فراوان قشنگ که نظیر آنرا در هیچ جای جمهوری اسلامی ایران نمی توان یافت. آب های ناشی از ذوب برف های بالاتر تونلی به پهنا ۱۰ متر و طول ۳ متر در ذیل یخچالها تولید نموده است تونل برفی تا بالای سراشیبی دره امتداد یافته و ۸۰۰ متر ارتفاع دارااست تا به برف های بالاتر از خویش متصل شود .